Inside the Rider Dam elit landsväg, Damelit 2015, Emma Johansson, Landsvägs SM 2015, Lisa Norden, säsong 2015, sävedalens ck, team sck

DamElit 2015

För ett tag sedan, eller ja, för ett ganska så bra tag sedan fick Emmy & jag en officiell inbjudan till att göra en Inofficiell presentation utav lagen i Den Svenska DamElit-klassen 2015. Vi tackar för den bollen men duckar för att göra en fulländad sådan…. Varför? Ja, för hur lagen DamElit klungan 2015 är lika oklar som Oleg Tinkoffs sätt att bedriva ett cykellag.

Det har hänt oerhört mycket men samtidigt är det väldigt många lösa trådar. Det enda officiellt stämplade lag som vi har i DE (om vi ser till SCF´s licens-lista) är Team Crescent D.A.R.E Staffanstorp CK

Nu är detta inte något underkast till alla de fantastiska klubbar som är med och satsar på damcykling (oss själva i SCK inräknat). Men så ser det ut på svart och vitt i SCF´s excel-fil.

Men hur ser då klungan ut? Ja, sett till förra året verkar den vara avsevärt mindre jämfört med föregående säsongs-öppningslopp och startklungor.

Fagersta CK-laget ser ut att ha försvunnit ut i spillror, likaså Borås CA. CK Noll-Åtta verkar ha försvunnit bort  och Upsala Firefighters lades ned redan under förra säsongen.

Vad är då nytt? Ja, förutom oss själva i Team SCK så har Motala AIF startat upp ett damlag. Hisingens CK´s tjejer bytte ön mot fastlandet och tävlar i år för Mölndals CK. IF Mantra Sport har ställt upp med ett visst antal tjejer på de första loppen i Sverige. FK Trampen verkar ha fått ihop ett gäng och familjen Nystrand har i princip ett familje-lag med Svanesunds GIF. Namnbyte till Nystrands CK kanske hade varit på sin plats?

Sedan ska det väl även tilläggas att en del av de större kanonerna har på permanent basis flyttat utomlands och tävlar därmed ytterst sparsamt i Sverige.

Men vad är det då vi kan faktiskt förvänta oss i DamElit-klassen i år?

ORANGE; Ja, damklungan har blivit avsevärt mycket mera orange. Team Crescent, Team Sävedalens CK och Falköpings CK har alla Orange&Svart som sin uniforms-färg. Krävs att man kan se klart i mjölksyredimman för att se vem det egentligen är som har gått iväg eller som är uppe och drar.

Ja, vem är nu vem? Foto:AKCykelbilder

 

U23-kampen: Det är svårt att undgå att förra årets sista års juniorer verkligen satt färg på loppen hittills. Kan nog bara att börja räkna med mer utav den varan. Trion Halleröd-J.Karlsson-Huusko kommer säkerligen vara i front för att göra upp om U23-tröjan under linje-SM. Släng till Alexandra Nessmar, Hanna Helamb och Malin Berlin så förstår ni att de kommer bli popcorn-varning i juni. Sjukt roligt!  

En ganska vanlig syn hittills i år, Karlsson & Halleröd på pallen. Så var de det där med orange&svart med..
Foto: AKCykelbilder

Flykten utomlands: Ja, som tidigare nämnt har många av DE-cyklisterna sökt sig utomlands för lag och tävlingar. Något som förmodligen kommer bara att bli mer av i takt med att möjligheterna i Sverige minskar samtidigt som det uppenbarligen lönar sig betydligt mer att tävla utomlands om man har högre ambitionsnivåer i åtanke.

Triathlon vs Landsväg: Lisa Nordén gjorde ett gästspel förra helgen på Kinnekulle. Blir det ett till under LVG/Tempo-SM i år mån tro? Det om något hade ju varit något att se, en taktik och kraft-kamp mellan den extremt stora favoriten Emma Johanson och Lisa. Krydda en sådan tillställning med hungriga och attacksugna DE-cyklister så kan LVG-SM bli allt annat än en fikaturs-åkning.

Potientiellt hög-popcorns möte på LVG? 
 

Säsongens genombrott? Sett till säsongens första tävlingar verkar Anna Gustafsson, Mölndals CK ha gjort sig till en stark kandidat för denna titel. För många ett ganska så okänt namn i cykelsammanhang, men när man vet vilka gossar till bröder hon har (VOID CKs Fredrik & Erik Gustafsson reds anm.) så förstår man att de där med tävlingsdjävul, mjölksyra och watt-kraft finns i blodet.


Årets lopp? Här kommer en helt subjektiv åsikt, Tempo-SM. Sådär, klappat och klart. FYI: Beslutet kommer ej att kunna överklagas.

 

För er som inte har läst Perssons eminenta inlägg, klicka på länken omgående. Ni kommer inte ångra er en sekund, http://www.bicycling.se/blogs/marcuspersson/unofficial-preview-of-the-teams-in.htm.

 

Nu tar vi en distans-runda på detta. Over and out.